2012. június 10., vasárnap

Szent Márton lábnyoma Paviában

Savaria után Szent Márton életének következő állomása Ticinum, a mai Pavia volt, ezért a város a Via Sancti Martini - Szent Márton Európai Kulturális Útvonalnak is fontos helyszíne.
A Mártonhoz kapcsolódó legjelentősebb művészeti emlékek a San Salvatore templom egyik oldal kápolnájában láthatóak.
A ma álló templom elődje még a VII. században épült. A régi épület, amely a városfalakon kívül állt,  sok viszontagságon ment át, így a krónikák szerint 924-ben a kalandozó magyarok is kirabolták. I. Ottó német-római császár itáliai hadjárata során 951-ben elfoglalta a várost, Paviában felvette a "frankok és a longobárdok királya" címet is.  A templom 972 körül a bencések kezébe került, az apátság megszervezése Cluny Szent Majolus (Mayeul, Maiolo) apát nevéhez köthető.
A jobb oldali oldalkápolna Szent Márton életét és csodáit bemutató freskói az 1500-as évek első felében készültek.
Június 8-án Szent Márton Európai Kulturális Útvonal hálózatának francia, olasz, szlovén, horvát és magyar tagjai rövid ünnepség keretében átadták a templom plébánosának az útvonal egyik szimbólumát, Márton jelképes lábnyomát.

San Salvatore templom - Pavia

A köpenymegosztás jelenete - háttérben Pavia városa

 A Szent Márton legenda jelenetei

Szent Márton halála

Szent Márton temetése



Prof. Bruno Judic (Tours) átadja a jelképes lábnyomot Fanco Tassone atyának. Középen Anna-Maria Cremonese (Peschiera del Garda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése