2009. február 4., szerda

Szent Márton kultusza Argentinában - az OSMBA Lovagrend képviselőjének látogatása Szombathelyen

Január közepén a szombathelyi Szent Márton Látogatóközpontot felkereste Ion-Marius Tatomir, a Buenos Aires-i OSMBA Lovagrend Romániába és Magyaroszágra akkreditált nagykövete.

Az OSMBA teljes neve: Orden de Caballero de Nuestra Señora Santa María de Buenos Aires bajo la protección del glorioso San Martin de Tours . A név magyar jelentése nagyjából a következő: A Dicsőséges Tours-i Szent Márton Védelme Alatt Működő Buenos Aires-i Miasszonyunk Szűz Mária Lovagrend

A sokrétű tevékenységet folytató rend – a rendkívül nagy földrajzi távolság ellenére - szeretne közreműködni a szombathelyi „Szent Márton központ” és Buenos Aires közötti kapcsolatok kialakításában, bővítésében. A lovagrend, amelynek nagymestere Ruben Alberto de Gavalda, reprezentatív összejöveteleit az argentin főváros főszékesegyházában tartja. (A Boldogasszony tiszteletére szentelt templomnak Szent Márton kápolnája is van.)

Honlapjuk címe: http://www.prioratoargentino.es.tl/

Az argentin Szent Márton kultusz nem csupán az OSMBA nevéhez kapcsolódik. A Savariában született Márton a védőszentje magának Buenos Aires és a Buenos Aires-i érsekségnek is.

(Mindemellett nem kell elfeledkeznünk arról, ha Dél-Amerikával kapcsolatban a „San Martin” nevet halljuk, nem biztos, hogy a mi Szent Mártonunkról van szó. José de San Martin (1788 – 1850) volt a neve a független Argentina megteremtőjének is, akiről utcák, terek, középületek sorát nevezték el.

Szent Márton templomok szerte a világban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése