2009. február 10., kedd

Szent Márton gyalogos vándorút Szombathelytől Pozsonyig

Elkezdődött a Szent Márton gyalogos vándorút (Via Sancti Martini) Szombathelytől Pozsonyig vezető szakaszának kijelölése. A sárga sáv jelzésű út mintegy 60 települést érint. A fő írány a következő: Szombathely – Kőszeg – Sopronhorpács – Pusztacsalád – Árpás – Pannonhalma – Lébény – Halászi – Rajka – Pozsony. Az út kiegészül egy, a “pannonhalmi nagy kanyart” lerövídítő útszakasszal is (jelzése sárga + ), ez utóbbi Bágyogszováttól közvetlenül Lébény felé vezet majd tovább. Az út kijelölése a tervek szerint még ez év őszére befejeződik. Az avató ünnepség tervezett időpontja október 10. A programnak része lesz majd egy Pozsonytól Rajkáig vezető gyalogtúra is.
Az “északi útszakasz” elkészültével kiegészül a Szent Márton Gyalogos Zarándokút magyarországi szakasza, amelynek hossza a “déli útvonallal” együtt meghaladja a háromszáz kilométert.
A zarándokút az elképzelések szerint mindkét irányban tovább épül majd Franciaország irányába. Délen Szlovénián és Észak-olaszországon át, északon pedig Nyugat-Szlovákián, Csehországon és Németországon át.
A távlati cél egy olyan nagy, európai, gyalogszerrel is végigjárható zarándokútvonal létrehozása, amelynek keleti csomópontja Szombathely, Márton szülővárosa, nyugati csomópontja pedig Tours, a szent püspökségének helyszíne.

A Szent Márton Gyalogos Zarándokút "déli szakaszáról" itt talál információkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése