2009. augusztus 17., hétfő

Szent Márton templom a Krakkó felé vezető úton - Podvilk (Podwilk)


Az első világháborút követően Árva vármegye 12 községe került Lengyelországhoz. E településeknek magyar nemzetiségű lakossága gyakorlatilag nem volt, kivételt csupán néhány hivatalnok és magát magyarnak valló földbirtokos jelentett. A lakosság lengyelül beszélt és lengyelnek vallja magát ma is.
Mindezek ellenére a falvak egyikének - Orawkának - XVII. századi fatemploma a magyar egyházművészetnek is egyik legjelentősebb alkotása. Csak csodálkozni lehet, hogy eddig nem akadt olyan magyar könyvkiadó, amelyik érdemes tartaná képes könyv kiadását a templomról. (Legalább a magyar szentek – képsorozatról.)
Néhány kilométerre Orawkától északra található Podvilk (lengyel helyesírással – Podwilk)
A Krakkó felé vezető úton hajdan ez volt az utolsó magyarországi település. A falunak már a 1600-as években Szent Márton tiszteletére szentelt fatemploma volt. Ezt a templomot említi Pongrácz Imre nyitrai főesperes 1690-es vizitációja is. A jelenlegi templomot 1767-ben szentelték föl. A főoltáron – paravánnal eltakarható fülkében – a lovon ülő Szent Márton szobra látható, amint megosztja a köpenyét a koldussal.
A fülke két oldalán a két magyar szent király, Szent István és Szent László állt őrt. Az oltár és a szobrok a XIX. század végén készültek. Szent Márton ábrázolja az egyik üvegablak is. Sőt, van olyan vélekedés, amely szerint a torony alatti fülke szobra is Szent Mártont ábrázolja. (A Szent Adalbert – Szent Wojciech felirat valószínűleg téves.)

Podwilk honlapja (lengyelül)
Lengyelország Szent Márton templomai

3 megjegyzés:

  1. Tisztelt plébánia!Kérem a segitségüket.Dédapám ott lett keresztelve 1864áprilisNeveJoannes Bosák Anyja neve Maria Drobniak.Szeretnék többet tudni,hogy mikor Született az édesapja az is Joannes és volt e testvér,és merre lettek Már csak én vagyok a tudomásom szerint.Kérem a szives segitségüket TisztelettelBossák éva Lörincz Józsefné1133Budapest Kárpát utca2 i.17

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva!
    A blog szerzője Magyarországon él, de megpróbál segíteni. Kérem, küldjön e-mail a következő címre!

    orban.robert@viasanctimartini.eu

    O.R.

    VálaszTörlés