2015. november 9., hétfő

Könyvek Szent Mártonról (2.) - Wächterné Lakatos Ágnes: Játékok, feladatok a Szent Márton évre

A kiadványt készült egyik ismertetés szerényen "hittanosoknak számára készült foglalkoztató füzetnek" nevezi, a valóságban azonban annál jóval több. A 64 oldalas füzet Szent Márton életét és tiszteletét teszi az általános iskolás korosztály számára érthetővé, követhetővé. Bátor vállalkozás, amely játékos keretek között hívja fel a figyelmet a Márton-tisztelet  kultúrtörténeti, néprajzi és teológiai kapcsolódásaira. Nem a már sok helyen olvasható eseményeket írja le újra, hanem új ismereteket közvetít. Márton mellett felhívja a figyelmet Szent Hiláriusz, Szent Bereck és Szent Kvirin személyére is. A szerző a füzet használóit autonóm, összefüggéseket kereső embereknek tekinti. Nem kerüli a kényes tekintett kérdéseket kérdéseket sem. Így pl. nem állítja azt, hogy Márton biztosan Savariában keresztelte meg az édesanyját, helyette azt mondja, a keresztelésre vagy Savariában vagy Paviában került sor.
A mártoni utat a jubileumi évhez igazodva, 2015. november 8-tól 2016. november 20-ig, egy év alatt járja végig. Minden vasárnapra jut egy - egy állomás, egy - egy feladat. Ez az "aktualitás" csak az első pillanatban tűnik kicsit zavarónak, a kiadvány a későbbi időszakban is jól használható lesz majd.
A kiadást a zalalövői plébánia vállalta, a füzet az "Élő kenyér" c. újság különszámaként jelent meg.


Wächterné Lakatos Ágnes: Játékok és feladatok a Szent Márton évre, (illusztrációk. Basa Katalin, Wächterné Lakatos Ágnes  , Zalalövői Plébánia, Zalalövő, 2015, 64 p.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése