2011. december 9., péntek

Szent Márton a szőlőhegyen

Mártont a szőlőtermelők és a borkészítők patrónusuknak tekintik, Mártonhoz és a borhoz népszokások, hagyományok,szólások kapcsolódnak.
Néhány példa:
- Borfujtó Márton -  bor Márton nap környékére forr ki, ekkortájt lehet a bort "lefojtani", vagyis a hordóba ütni a dugót.
- A bornak Márton a bírája - Márton nap környékére "lesz készen" az új bor, ebben az időszakban derül ki, hogy milyen lett minősége.
- Szent Márton nyavalyája - részegség, illetve másnaposság

A szőlőhöz és a borhoz nem csak Márton, hanem két másik szent, Vince és Orbán is kapcsolódik.
Szent Vince napja január 22-én van. Ekkor több helyen vesszőt vágnak a szőlősgazdák, abból próbálják megjósolni, milyen lesz a termés. Van, ahol úgy tartják, "ha csordul a pince, telik a pince". Vagyis, ha Vince napján enyhe idő van, jó termés várható.

A május végi fagyok nagy kárt tehetnek a szőlőben, ezért Orbán nap (május 25.) környékén célszerű Szent Orbán közbenjárását kérni a jó termésért.
A három patrónus, Szent Vince (január 22.), Szent Orbán (május 25.) és Szent Márton (november 11.) gyakorlatilag egész éven át védi a szőlőtermelőket.

A szőlőhegyekben és a szőlőhegyekre vezető utak mellett leggyakrabban Szent Orbán szobraival találkozhatunk. Szent Mártonnak és Szent Vincének ritkábban állítottak ilyen módon emléket.

Az általam ismert Szent Mártont ábrázoló szőlőhegyi szobrok és képek mindegyike huszadik századi.
Az alábbi három kép Nyugat-Szlovéniában készült.


Ivanjševski Vrh - Szent Márton borosflaskával és libával (fából faragott szobor egy udvaron)

Kobilje / Kebeleszentmárton (Szent Mártont és a koldust ábrázoló falfestmény egy présházon)

Zgornji Porčič (út menti kereszt  Szent Márton és Szent Orbán szobrával)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése