2014. június 7., szombat

Valóban Márton volt az első nem vértanú szent?

Megemlékezéseken,  ünnepségeken gyakran elhangzik, hogy Márton volt az első, aki nem vértanúként vált szentté. Az interneten is több tucat olyan honlapot találni, ahol ilyen módon említik. Valóban így van?

Véleményem szerint ez tévedés. Márton a nagy keresztényüldözéseket követően született és élt, annak az időszaknak a kezdetén, amikor Krisztus híveit "állami szinten" már nem fenyegette veszély.
Számos  szentet ismerünk, aki Márton előtt éltek és természetes halállal haltak meg. Ők a szentként való tiszteletre életükkel váltak érdemessé.
Néhányan az ismertebbek közül:
Szent Hiláriusz Szent Márton tanítómestere volt. 310 körül született, Pictavia (Poitiers) püspöke volt. Bár élete során - az ariánusokkal való vitája okán - száműzetést is el kellett szenvednie, 367-ben "élvezve a békét és a nyugalmat" Poitiers-ben természetes halállal halt meg.
Remete Szent Pál 228 körül született, a sivatagba elvonulva aszkéta életmódot folytatott, 113 (!) éves korában halt meg.
Remete Szent Antal 251-ben született, 105 éves korában 356-ban halt meg. (A két remete szent közül az egyik sem volt vértanú.)
Szent Miklós Myra város püspök volt. Életéről kevés megbízható adat áll rendelkezésre. A diocletianusi üldözések idején meg is kínozták. 343-ban halt meg természetes halállal.

Szent Hiláriusz
(A kép forrása: katholisches.info )

Remete Szent Pál és Remete Szent Antal
( A kép forrása: www.miloserdie.ru )


Szent Miklós halála
(A kép forrása: eikonograf.com )


  .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése