2019. január 31., csütörtök

Pierre-Yves Fux könyve a Szent Márton Útról

Pierre-Yves Fux Szent Márton Útról szóló könyve a múlt év végén jelent meg a Saint-Léger kiadónál. A szerző gyalogosan járta végig a Via Sancti Martini 2500 kilométeres útvonalát Szombathelytől Tours-ig.  A könyvben a zarándoklat során szerzett élményeit meséli el, ír a legfontosabb látnivalókról is.
 A hosszú utat 220 oldalon bemutatni nem egyszerű feladat. Természetes, hogy a szent szülőhelyétől a szlovén határig tartó szakaszra viszonylag rövid terjedelem jut, de ez a néhány oldal különösen fontos és érdekes számunkra.
A szerző egyik hivatását tekintve diplomata, aki, amikor a könyv készült Svájc Vatikánba és Szlovéniába akkreditált nagykövete volt. A másik hivatása tekintve viszont irodalomtörténész, aki főleg az ókori latin irodalom kutatásával foglalkozik. Amikor megérkezett Szombathelyre, elsőként a Szent Quirinushoz kapcsolódó emlékhelyeket kereste fel. A szent történetét jól ismerte, hiszen évekkel korábban tanulmánya jelent meg Prudentius Szent Quirinus tiszteletére írt himnuszáról.
Van egy harmadik kötődés is, amely érdekessé tette számára a nyugat-dunántúli tájat. Genfben, a kálvinizmus központjában született és nőtt fel. A Szent Márton Út az Őrségben református templomok, haranglábak és temetők mellett vezetett el ......

(Pierre-Yves Fux: Les Pas de saint Martin, Un chemin d'émerveillement et de partage, Saint-Léger Éditions, 2018)

A könyv címlapja

Indulás a szülőhelyről

Egy oldal az őrségi szakaszról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése