2011. augusztus 19., péntek

2016 - legyen Európai Szent Márton Év!


2016-ban lesz Szent Márton születésének 1700. évfordulója. Szent Márton Európa és a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje. Európában mintegy 10.000 templomot szenteltek tiszteletére, a Szent Mártonhoz és a Márton naphoz kapcsolódó hagyományok és szokások a protestánsok által lakott területeken is ismertek. Finnországtól Olaszországig, Portugáliától Lengyelországig több száz település viseli Szent Márton nevét.
(Szent Márton neve az ortodoxok körében ismert, de tisztelete nem olyan élénk, mint Európa más vidékein.)
Szent Márton tekinti patrónusának több egyházmegye, földrajzi régió (tartomány) és város.
(Pl. Közép-Európában a Szombathelyi, a Pozsonyi, a Kismartoni, Munkácsi és a Szepeshelyi Püspökségek védőszentje.
Szent Márton alakját jelentős műalkotások (festmények, szobrok, zenei művek, stb.) örökítik meg.

A Szent Márton nap táján már ma is sok helyen szerveznek jelentős kulturális, turisztikai és gasztronómiai (borászati) rendezvényeket.

Mi történt eddig?

Elkezdődött a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal kiépítése. A kezdeményezés Magyarországról (Szombathelyről) és Franciaországból (Toursból) gyakorlatilag egy időben, de egymástól függetlenül indult. Az Európa Tanács által létrehozott luxemburgi székhelyű Európai Kulturális Útvonalak Intézetéhez az alapító nyilatkozatot a francia kezdeményezők nyújtották be. 2005-ben az ET a Szent Márton Utat  „kiemelkedő jelentőségű európai kulturális úttá” nyilvánította. 2005-ben 12 ilyen kulturális „főútvonal” volt és a Hanza Városok Útja mellett a Szent Márton Út volt az egyetlen, amelyik Európa keleti felét is érintette.
2005-ben Tours-ban felavatták a Szent Márton Európai Kulturális Központot, 2006-ban Szombahelyen, a Szent Márton Plébánián (annak a helynek a közelében, ahol a legenda szerint Márton szülőháza állt) létrejött a Szent Márton Látogatóközpont.
Elkezdődött a Szombathelytől Toursig vezető gyalogos zarándokút kijelölése. Az útvonal magyarországi szakasza (a szlovén határtól a szlovák határig) teljes egészében elkészült. Kialakításra és kitáblázásra került több tematikus útvonal is, ezek a Szombathelyről induló (nem gyalogos) útvonalakhoz kb. 150 Szent Márton templommal rendelkező települést érintenek Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Csehországban.
Elkészült a baranyai Szent Márton Út (a Via Divide Caritatem) első száz kilométeres szakasza. Több helyen indultak helyi kezdeményezések is, így pl. a múlt évben rendezték meg először a Via Sancti Martini – Budapesten programot.

Szlovéniában elkezdődött a Domonkosfától az olasz határig tartó  gyalogos zarándokút kialakítása. Németországban 1200 kilométernyi Szent Márton utat jelöltek ki. (Ebből 500 kilométer a „főútvonal”, a többi leágazó út, illetve alternatív útváltozat.) Az útvonal avatását 2011. áprilisára tervezik. Folytatódott az útvonal kijelölése Franciaország területén is.
  
Javaslatok:

Legyen Magyarország az Európai Szent Márton Év kezdeményezője!
Magyarország számára helyzeti előnyt jelent, hogy jelenleg még az Európai Szent Márton Év kezdeményezője lehet. Az, hogy Magyarország Szent Márton év rendezvényeinek egyik a fő helyszíne, jól indokolható azzal, hogy Szent Márton a mai Magyarország területén az ókori Savariában (a mai Szombathelyen) született.

Az Európai Szent Márton Év lehetőség Magyarország és a Szent Márton Út által érintett magyarországi települések számára, de (a siker érdekében is) figyelemmel kell lenni arra, hogy Magyarország csupán része a Szent Márton Európai Kulturális Útnak. Az útvonal több országot, több régiót érint, azoknak is megvannak a maguk sajátos szempontjaik, érdekeik.

A rendelkezésre álló idő (öt év), elég rövid, de megfelelő gyorsasággal és határozottsággal a munka elvégezhető.

A Szent Márton Évre való felkészülés természetesen nem csak a Szent Márton Út fejlesztését jelenti, hanem egy sok összetevőből álló tevékenységet, amelynek a kulturális út csupán az  egyik  fontos eleme. A Szent Márton Úttal kapcsolatos tevékenységnek az elkövetkező években az erre az évfordulóra való felkészülés adhat keretet.

A felkészülés néhány fontosabb területe:

-         Kultúrdiplomáciai előkészítés
-         Kulturális események tervezése
-         Turisztikai projektek
-         Egyházi rendezvények

A Szent Márton Úttal kapcsolatos legfontosabb feladatok

-         Biztosítani kell a már elkészült útvonal folyamatos és jó színvonalú működését
-         A magyarországi útvonalakat úgy kell fejleszteni és kiegészíteni, hogy azok a helyi kezdeményezésekkel együtt egy hálózatot alkossanak. (pl. el kell készíteni a nyugat-magyarországi főútvonalat a baranyai útvonallal összekötő utat)
-         El kell készíteni azt az útvonalat, amelyik az észak-magyarországi településeket bekapcsolja az útvonalba. Magyarország Szent Márton templomainak egyharmada Észak-Magyarországon (Nógrád, Heves) található.
-         Segíteni kell azt, hogy 2016-ig elkészüljön a Magyarországot Franciaországgal összekötő teljes útvonal.

Orbán Róbert
orban.robert@viasanctimartini.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése