2009. június 22., hétfő

A moldvai Forrófalva Szent Márton tiszteletére szentelt fatemploma


Eddigi adataink szerint Moldvában egyetlen Szent Márton templom található. A katolikus csángók lakta Forrófalva (Faraoani) és Nagypatak (Valea Mare) közös temetőjének kis fatemploma igen becses építészeti és történeti emlék. Talán a XVI. században vagy esetleg még régebben épült. (A gerendába vésett feliratból kiolvasott 1435-ös évszám valószínűtlenül korainak tűnik.)
A magyar nyelvű felirat - „Bálint Márton csinálta” feltehetően inkább a templomkapu készítőjére utal, nem pedig a templom építőjére.
A Szent Márton tiszteletére szentelt forrófalvi fatemplom önmagában is több kérdést vet fel:
Pl. A kezdetektől Szent Márton volt-e a templom védőszentje vagy valamikor patrocíniumváltás következett be? Honnan ered és menyire terjedt el a csángók körében Szent Márton tisztelete?
Esetleg a Székelyföldről kiköltözők vitték magukkal „kedvelt szentjüket” a Csángóföldre, akinek ott kápolnát is emeltek?

/ A fenti bejegyzés 2009-ben íródott. Azóta a forrófalvi Szent Márton templom történeztét bemutató, a kérdésekre is választ adó tanulmány jelent meg a Moldvai Magyarság c. folyóirat 2010. decemberi és 2011. januári számában.)

A templom Forrófalva (Faraoani) plébániájának honlapján (www.parohiafaraoani.ro)
Szent Márton templomok Románia területén (www.viasanctimartini.eu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése