2009. október 12., hétfő

Útvonalavatás - Rajka


A Szent Márton Gyalogos Zarándokút Szombathely és Pozsony közötti szakasza még nincs teljesen készen, de ha valaki elindul Szombathelyről és követi a jelzéseket, valamivel több, mint 200 kilométer megtétele után megérkezik Pozsonyba. A 200 kilométer nem a két város közötti autóút távolságát jelenti, az mindössze 150 kilométer. A gyalogos útvonal, ahol lehet, kerüli az aszfaltos utat, érinti az útvonalba eső Szent Márton templomokat, ha van más látnivaló, azokat sem kerüli el.

A Szombathelytől Pozsonyig tartó út „két változatban” készül. Az egyik, kétszáz kilométeres „rövid vagy direkt út” (ez már most is járható), a másik változat a pannonhalmi kanyart is magában foglaló, több mint 300 kilométeres „teljes út”. Rövidesen ez utóbbi is elkészül.

Rajkán a magyar útszakasz jelzései a határvonalig érnek, onnan a szlovákok jelölik tovább az utat egészen a Szent Márton katedrálisig. Rajkánál az országhatár egyben Pozsony város határát is jelenti, Dunacsún (Čunovo) ma már Pozsony egyik kerülete.

Az „illő” talán az lett volna, ha az október 10-i avató túra résztvevői a pozsonyi Szent Márton templomtól gyalogolnak a rajkai Szent Márton templomig. Mivel az avatás nem csupán a túrából állt, a szervezők egy rövidebb távot választottak, amely az oroszvári Gerulata Múzeumtól indult. A résztvevők a Lónyay kastély parkján át gyalogoltak a Dunacsúni tavakhoz. Onnan a Dunacsúni tavaknál vezető piros turistajelzést követve érték el Dunacsún után a Szent Márton Út okkersárga jelzéseit. Az eső ellenére közel 150-en gyalogolták végig a körülbelül 12 kilométeres távot. A legnépesebb csapatot a tápiószeleiek alkották, de sokan jöttek Szombathelyről, Nagykanizsáról és Győrből is. A túrázók között szlovákok és szlovákiai magyarok is voltak. Nagy megtiszteltetés volt mindenki számára, hogy a túrázókkal tartott Marián Červený, Szlovákia első számú templomának, a pozsonyi Szent Márton katedrálisnak (a koronázó templomnak) a plébánosa is.

A program Rajkán magyar és szlovák nyelvű ünnepi szentmisével folytatódott, majd a kultúrházban ünnepi köszöntőkkel folytatódott. Bazsó Lajos rajkai polgármester, Tama István (Magyar Turizmus Zrt ), Antoine Selosse, a Tours- Szent Márton Európai Kulturális Központ igazgatója és Feiszt György szombathelyi kulturális tanácsnok mondott köszöntőt.

Az esemény utáni érdeklődést jelzi, hogy a hallgatóság között a túrázókkal és több szlovák és magyar település polgármesterével együtt ott volt François Pugeaut, a budapesti francia nagykövetség első tanácsosa is.

A Szent Márton Gyalogos Zarándokútról itt talál további információt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése