2009. február 20., péntek

SABARIA - SIBERIA - SZENT MÁRTON

Meglepő dolog, de az Egyesült Államokban, Indiana-ban van egy település, amelyet Sabaria-ról neveztek el. Még meglepőbb, de ezt a települést ma Siberia-nak hívják. Nem véletlen névegyezésről van szó, a névadó valóban Szombathely, illetve, annak római elődje Savaria – Sabaria. A római katolikus templomot „természetesen” Szent Márton tiszteletére szentelték.
A háttérben ez alkalommal nem távolra szakadt hazánkfiai állnak. (Bár előfordulhat, hogy közvetve mégiscsak volt valamilyen befolyásuk a dolgok menetére.)
A települést és a templomot 1869-ben alapították. A névadó Isidor Hobi bencés atya, Szent Márton nagy tisztelője volt. Az ő javaslatára kapta a falu Márton szülővárosának nevét is.
A névváltozás 1885-ben egy „adminisztrációs tévedés” miatt következett be. Az amerikai Sabaria – akkor még jelentéktelen település - kézzel leírt nevét a postaigazgatóságon rosszul betűzték ki, Siberia-nak olvasták, ezért így került kinyomtatásra a postai településjegyzékekben is.
A Sabaria név mégsem tűnt el nyomtalanul, az egyik közterületet „Sabaria Park”-nak nevezték el.
Isidor Hobi 1830-ban született Svájcban, a Szent Gallen kantonbeli Berschis községben. 1855-ben lett bencés szerzetes Einsiedelben. 1856-ban Amerikába utazott, hogy missziós tevékenységet végezzen. 1857 és 1965 között az Einsiedel-i apátság által alapított Saint Meinrad kolostor priorja, majd 1881-től 1895-ben bekövetkezett haláláig az apátság papi szemináriumának vezetője volt. Az Indiana állambeli Saint Meinrad apátság ma az észak-amerikai bencések egyik központja. Jelenleg hozzájuk tartozik Siberia Szent Márton temploma is.

Szent Márton templomok - USA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése