2017. február 27., hétfő

"voltam az Vas hegy pinczeiben" - Szenczi Molnár Albert négy évszázaddal ezelőtti látogatása a Vas hegyen


1612 és 1614 között Szenczi Molnár Albert református prédikátor, egyházi író, műfordító többször is megfordult Vas megyében. Egyik patrónusa ebben az időben Batthyány Ferenc volt. Szenczi azt tervezte, hogy segítségével nyomdát alapít majd Rohoncon. Valószínűleg a végleges hazatelepülésre gondolt, amikor 1614-ben fiát és feleségét is magával hozta Magyarországra Oppenheimből. (Felesége, Ferinári Kunigunda Luther Márton családjából származott.)
Naplója ebben az időszakban nagyon szűkszavú, a legtöbbször a dátum mellett csak a településnevet közli, ahol az adott napot töltötte. Hosszabban csak azokról az eseményekről írt, amit valamiért fontosnak vagy emlékezetesnek tartott. Ilyen volt 1614. október 31., amelyről az jegyzi fel, hogy Batthyány vendégeként
"voltam az Vas hegy pinczeiben". 
Másnap Somorjára utazott a családjához, de november 10-én már újra eljött, hogy Szent Márton napjának előestéjét a Vas-hegyi pincékben tölthesse. 11-én reggel ment Rohoncra, a Márton napi süteményt már az ottani horvát lelkésznél fogyasztotta el.
Érdekes, hogy útjának következő állomása is egy horvát falu Boresdorf (Szabadbáránd) volt. Valószínű, hogy a nyomdát szervező Szenczi számolt a bő fél évszázaddal korábban letelepedett horvátok igényeivel is.
A Vas-hegyi borral valószínűleg nem a 1614 őszi látogatásán találkozott először. Jó viszonyban volt a hegy közelében lévő Csém prédikátorával Szilágyi Istvánnal. Őt már korábban is meglátogatta, lehet, hogy asztalukra bor is került.     
A nagyon szűkszavú feljegyzés több okból is fontos dokumentum. Jelzi, hogy Márton tisztelete, a Márton napi szokások a protestánsok körében tovább éltek és élnek. Húsvét, pünkösd és karácsony mellett talán a Márton nap az egyetlen, amelyet Szenczi Molnár Albert ünnepként említ.  A közel négyszáz évvel ezelőtt írt naplóbejegyzés a Vas hegyi pincékre és a Vas hegyi borra vonatkozóan is igen korai és ezért fontos forrás.

Azok a pincék, ahol 4 évszázaddal ezelőtt Szenczi Molnár járt, szinte biztos, hogy ma már nincsenek meg. .... de van még néhány olyan épület vagy épületrész, amelyik talán hasonlít kicsit azokra a présházakra amelyek 1614-ben a Vas-hegyen álltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése